Klaarkomen: Het orgasme

Wat is klaarkomen nu precies? Is het werkelijk het toppunt van genot? Over wat er gebeurt en hoe het voelt.
Klaarkomen is een ontlading van seksuele spanning in je lichaam. Om een orgasme te krijgen moet je zin hebben in seks en zorgen dat je opgewonden genoeg raakt. Je moet als het ware open staan voor seksuele prikkels. Sommige mensen raken opgewonden door het zien van (delen van) een mooi lijf, andere mensen door te zoenen of te likken en weer anderen door streling of een erotische fantasie. Ook het zien van erotische foto’s en films kunnen opwinding geven. Als je opgewonden bent kan dit de opwinding weer versterken. Op een gegeven moment raak je een beetje in een roes en mag je de controle over je lichaam even loslaten.

Gevoel verschilt per persoon en per keer
Klaarkomen is een speciaal gevoel dat per persoon en per keer kan verschillen. Voor de één begint de grond te schudden en voor de ander is het een vluchtig gevoel, net zoiets als een keer niezen. Soms gaat er een kriebeling door je heen of krijg je een kloppend gevoel onder in je buik, soms gloei je van top tot teen, een andere keer is het voorbij voor je er erg in hebt. De één heeft na het klaarkomen een intens loom gevoel en moet daarna niet denken aan méér, een ander wil door naar het volgende orgasme. Twijfel je erover of je nu wel of niet een orgasme hebt gehad, dan heb je het waarschijnlijk niet gehad. Bij een orgasme neemt je lichaam het even over. Je hebt dan het gevoel dat je niet meer terug kunt en je laat het over je heen komen.

Het vrouwelijk orgasme

Hoe werkt het?
Door verschillende prikkels kan er een gevoel van opwinding ontstaan. Als je seksueel opgewonden raakt, gaat het bloed letterlijk sneller stromen. Je spieren spannen zich. Als de opwinding toeneemt, wordt je vagina vochtiger. De binnenste schaamlippen zwellen en de clitoris (een zwellichaam tussen de schaamlippen) komt wat naar voren en wordt stijf. Sommige vrouwen krijgen het warm en gaan sneller ademen. Ook zwellen bij sommige vrouwen de tepels en de borsten en wordt de huid gevoeliger. Vlak voor het klaarkomen ben je soms even in een andere bewustzijnstoestand, waarbij je de controle over je lichaam mag laten gaan. Wanneer de spanning op het hoogtepunt is, volgt de ontlading: het orgasme. De vagina en baarmoeder trekken een aantal malen samen. Hoe vaak en hoe hevig verschilt per keer en per vrouw. Daarna volgt een gevoel van ontspanning. Het bloed stroomt weer met normale snelheid en het zwellen van de clitoris en vagina nemen af.

Als het niet lukt: Oorzaken
Psychische factoren
Er zijn vrouwen die het niet lukt om klaar te komen. Dit kan allerlei oorzaken hebben, zoals schaamte- en schuldgevoelens, een slechte seksuele ervaring of relatie. Andere psychische factoren die een orgasme bemoeilijken of verhinderen zijn angst voor controleverlies, seksuele onwetendheid, angst voor intimiteit, onvoldoende contact met lichamelijke gewaarwordingen, moeite hebben met seksueel genot, weinig of geen seksuele fantasieën hebben en weinig met het eigen lichaam bezig zijn.

Lichamelijke factoren
Het kan ook zijn dat lichamelijke factoren maken dat het orgasme niet lukt zoals je zou willen. Sommige vrouwen hebben tijdens het vrijen pijn, waardoor ze niet tot een orgasme kunnen komen. Ook ziektes en het gebruik van geneesmiddelen kunnen een orgasme in de weg staan. Een lichamelijke handicap kan het krijgen van een orgasme beïnvloeden of zelfs verhinderen.

Wat kun je er (zelf) aan doen?
Zeg wat je lekker vindt. Als je weet hoe jouw lichaam reageert en waardoor jij klaarkomt, kun je dit duidelijk maken aan je partner. Het vrij plezier kan vergroot worden door te vertellen welke plekjes voor jou prikkelend zijn, en door je partner te vragen wat hij of zij lekker vindt. Het praten over je wensen is vooral belangrijk als je vrijt met iemand die je pas kent en waarbij je elkaar nog helemaal moet ontdekken. De meeste vrouwen komen klaar door het strelen – direct of indirect – van de clitoris. Alleen een penis of één of meerdere vingers in de vagina is meestal niet voldoende. Door verschillende manieren en houdingen uit te proberen, kun je er samen achter komen wat voor beiden opwindend en bevredigend is. Belangrijk is dat je elkaar vertrouwt, zodat je elkaar duidelijk durft te maken wat je wilt.

Neem de tijd om te leren
Hoe een orgasme voelt en hoe je dat kunt bereiken is een kwestie van leren. Neem hiervoor de tijd.

Concentratie
Als je met zijn tweeën vrijt, is het van belang dat je er de tijd voor neemt en dat je je op een bepaald moment helemaal kunt concentreren op jezelf om een orgasme te krijgen. Tegelijk klaarkomen met een partner kan ingewikkeld zijn: terwijl je vrijt, moet je je aandacht richten op je eigen lijf om een orgasme te krijgen. Bovendien is er de ene keer veel tijd en inspanning voor nodig om tot een orgasme te komen, terwijl het een andere keer heel gemakkelijk gaat. Lukt het niet er de tijd voor te nemen om je op jezelf te concentreren, praat er dan over met je partner. Vertel elkaar wat je prettig vindt, welke gedachten je hebt over het vrijen en welke gewoonten je hebt. Zoek samen naar een manier van vrijen die voor allebei prettig is.

Of anders
Wanneer je problemen hebt of blijft houden met het krijgen van een orgasme en je wilt hier iets aan doen, eventueel samen met je partner, dan kun je contact met ons opnemen voor hulp. Kijk bij ons hulpaanbod voor meer informatie.

Het mannelijk orgasme

Hoe werkt het?
Als een man opgewonden raakt, stroomt er bloed naar zijn penis. De penis wordt dan groter en hard; dit noemen we een erectie of stijve. De grootte en vorm verschillen per man. Lichamelijk werkt een erectie als volgt: de zwellichamen die in de penis zitten vullen zich met bloed. Tegelijk wordt er minder bloed afgevoerd door de bloedvaten en hierdoor wordt de penis groter en stijf. De voorhuid trekt wat naar achter en de eikel komt bloot te liggen. Stimuleren van de eikel geeft weer toename van opwinding. Op een gegeven moment voel je dat je bijna klaar gaat komen, er is geen weg terug (point-of-no-return). Er verzamelt zich sperma in de urinebuis en na een paar seconden komt het sperma naar buiten. Je kunt ook klaarkomen zonder dat er sperma naar buiten komt (een zgn. droog orgasme). Sommige mannen vinden dat ze te snel klaarkomen. Wat “te snel” is, is persoonlijk en hangt soms ook af van je partner. Vaak wordt klaarkomen binnen 1 minuut na penetratie als te snel klaarkomen gekenmerkt.

Als het niet lukt: oorzaken
45% van de mannen heeft wel eens moeite met klaarkomen (dat wil zeggen geen of heel moeilijk een orgasme kunnen krijgen). Dit hoeft in principe geen probleem te zijn. Wanneer jij en je partner tevreden zijn, is er niets aan de hand. Soms is het een tijdelijk probleem (door bijvoorbeeld veel stress, alcohol of vermoeidheid), maar het kan ook langduriger zijn.

Psychische factoren
Langdurige stress of spanning kunnen ervoor zorgen dat je onvoldoende opgewonden raakt. Daarnaast hebben sommige mannen moeite om zich te laten gaan, willen ze de controle houden, of voelen ze zich niet op hun gemak bij hun partner. Andere oorzaken van moeilijk klaar kunnen komen zijn bijvoorbeeld: gebrek aan kennis (je weet niet goed wat je opwindt) of je weet het wel maar vindt het moeilijk om dit te zeggen tegen je partner. Bovendien kunnen bepaalde medicijnen een orgasme vertragende werking hebben (bijvoorbeeld sommige antidepressiva). Wanneer je vindt dat je te snel klaarkomt, is er ook vaak sprake van een psychische oorzaak. Net zoals bij moeilijk klaar kunnen komen, spelen stress en spanningen een grote rol. De angst om te vroeg klaar te komen kan er juist voor zorgen dat het wel gebeurt. Je hebt minder controle en je komt sneller klaar dan je zou willen.

Lichamelijke factoren
Bij sommige ziektes kunnen mannen problemen met klaarkomen hebben. Denk bijvoorbeeld aan ‘droog klaarkomen’ of een vertraagde of minder krachtige zaadlozing bij suikerziekte. Te snel klaarkomen kan ook bij een aantal lichamelijke ziektes voorkomen, zoals nierziekten, suikerziekte, hart- en vaatziekten of longproblemen.

Wat kun je er (zelf) aan doen?
In geval van moeilijk kunnen klaarkomen:
Prestatiedruk en faalangst vergroten het probleem. Realiseer je dat alle mannen wel eens moeite hebben om klaar te komen. Probeer de druk wat van de ketel te halen. Zoek ontspanning in je relatie en/of tijdens het vrijen, maar ook daarbuiten. Los eventuele conflicten op die je bezighouden of zoek daar hulp bij. Probeer erachter te komen wat jou persoonlijk seksueel prikkelt; waar wordt jij opgewonden van? Zorg zo nodig voor krachtiger prikkels of gebruik glijmiddel, dit kan het gevoel intenser maken. Deel je zorgen met je partner, zodat jij je meer op je gemak gaat voelen. Vertel je partner wat jij prettig vindt.

In geval van te snel klaarkomen:
Als jij voor jouw gevoel te snel klaarkomt, dan kun je een aantal dingen doen. Het is mogelijk dat je leert aanvoelen wanneer je bijna klaarkomt. Deze ervaring kun je bijvoorbeeld opdoen door te masturberen. Vlak voor dat je klaarkomt, stop je even en neem je rust. Vervolgens ga je weer verder. Op deze manier stel je het orgasme uit. Je kunt dit dan vervolgens toepassen wanneer je vrijt met je partner. Daarnaast is het mogelijk om je opwinding te beïnvloeden door aan andere dingen te denken of door minder opwindende aanrakingen te doen. Je kunt ook meer tijd nemen voor het voorspel. Focus minder op je eigen orgasme en meer op dat van je partner. Praat er in ieder geval over met je partner. Spreek met je partner over bepaalde verwachtingen. Misschien is het voor je partner helemaal geen probleem.

Of anders
Wanneer je problemen hebt of blijft houden met het krijgen van een orgasme en je wilt hier iets aan doen, eventueel samen met je partner, dan kun je bij ons terecht voor hulp.