Sterilisatie man (vasectomie)

Sterilisatie bij mannen (vasectomie)
Vasectomie is de meest betrouwbare vorm van anticonceptie. Na behandeling duurt het 3 maanden (én 20 zaadlozingen) voordat de zaadleiders en zaadblaasjes vrij zijn van zaadcellen. Het is een ongevaarlijke ingreep waarbij de kans op complicaties gering is. De ingreep heeft geen invloed op de seksuele beleving. Een erectie, orgasme en zaadlozing blijven hetzelfde. Vasectomie is moeilijk herstelbaar. Het is daarom belangrijk het besluit tot sterilisatie weloverwogen te nemen.

Adviezen na behandeling
Om nabloeding te voorkomen wordt geadviseerd na de ingreep 3 dagen een strakke onderbroek/ zwembroek te dragen. Deze dient om tegendruk te bieden wanneer een klein bloedvaatje gaat lekken. Gedurende 3 dagen rustig aan doen (niet sporten, vrijen of zwaar tillen). Voor een goede wondgenezing moeten de pleisters 3 dagen blijven zitten en kan er niet worden gedoucht. Na 3 dagen kun je weer gemeenschap hebben. De eerste zaadlozingen kunnen wat pijnlijk zijn als gevolg van stuwing in de zaadleiders. Wanneer de verdoving uitgewerkt is, kan het gebied van de balzak en de liezen pijnlijk worden. Hiervoor kun je pijnstilling gebruiken zoals paracetamol en ibuprofen. Geen aspirine gebruiken omdat dit bloed verdunnend werkt.

Betrouwbaarheid na behandeling
Na 3 maanden moet jouw sperma worden gecontroleerd op aanwezigheid van zaadcellen. In deze 3 maanden moet je tenminste 20 zaadlozingen hebben gehad. Wanneer er geen zaadcellen meer aanwezig zijn, is de behandeling geslaagd. In dat geval kun je met andere voorbehoedmiddelen stoppen.
Als er nog zaadcellen worden aangetroffen, moet na 3 maanden opnieuw spermaonderzoek gedaan worden. Tot de uitslag van het onderzoek goed is moet je een ander voorbehoedmiddel gebruiken.
Je wordt over de uitslag gebeld.

Complicaties
Bij iedere chirurgische ingreep kunnen complicaties optreden. Bij een vasectomie wordt geopereerd in losmazig weefsel, waarbinnen weinig tegendruk geboden wordt als na een behandeling een bloedvaatje scheurt. De strakke onderbroek/zwembroek helpt goed om een bloeding te voorkomen of te stoppen. Treed er toch een pijnlijke, blauwgekleurde zwelling of koorts op, neem dan contact met de huisarts of met ons op.

Na de behandeling kunnen zich soms enkele kleine harde knobbeltjes (spermagranuloom) op de plaats van de doorsnijding van de zaadleiders vormen. Deze zijn ongevaarlijk en verdwijnen meestal na enige tijd vanzelf.