Vrijen tijdens de zwangerschap

Vrijen tijdens de zwangerschap

Een zwangerschap kan invloed hebben op je seksleven.
Waar moet je rekening mee houden?

Vrijen kan gewoon!

Geslachtsgemeenschap en klaarkomen tijdens de zwangerschap zijn niet schadelijk voor de baby. Je kunt er geen miskraam van krijgen. Je kunt natuurlijk ook op andere manieren vrijen (bijvoorbeeld orale seks) als gemeenschap niet fijn meer is.

Meer of minder zin?
De behoefte aan seks kan veranderen als je zwanger bent. De één voelt zich supervrouwelijk en geniet van alles, ook van seks. Een ander heeft meer last dan lust van de zwangerschap of maakt zich te veel zorgen om van seks te kunnen genieten. Je stemming speelt ook een rol. Als je je goed voelt heb je meer zin in vrijen en geniet je er meer van.

Eerste drie maanden
Sommige vrouwen hebben in de eerste drie maanden van de zwangerschap minder zin in seks. Dit kan komen door hormonale veranderingen, waardoor je last kunt hebben van vermoeidheid en misselijkheid. Minder zin kan ook te maken hebben met een toenemende druk op de blaas. Andere vrouwen hebben juist meer zin in seks.

Tweede trimester
Na de eerste drie maanden verdwijnen de kwaaltjes meestal en breekt voor veel vrouwen een energieke periode aan. De doorbloeding van het genitale gebied (vulva, vagina en clitoris) neemt in deze periode sterk toe. Daardoor kun je gemakkelijker opgewonden raken. Afhankelijk van je stemming kan dat prettig of onprettig zijn.

Laatste maanden
In de laatste maanden voor de bevalling kan je buik flink in de weg zitten, waardoor bepaalde houdingen lastig of onprettig zijn. LET OP Je kunt beter geen geslachtsgemeenschap of een orgasme hebben tijdens de zwangerschap als:

  • je bloedverlies hebt;
  • je ernstige spataderen rond de vagina hebt;
  • de vliezen zijn gebroken en je vruchtwater verliest;
  • de placenta geheel of gedeeltelijk voor de uitgang van de baarmoeder ligt (placenta praevia);
  • er sprake is van een dreigende vroeggeboorte.

In deze gevallen geeft penetratie een risico op een infectie en kan een orgasme zorgen voor voortijdige weeën. Vrijen zonder penetratie of zonder orgasme kan natuurlijk wel en kan prettig zijn. Heb je vragen of zorgen over je seksleven tijdens de zwangerschap ga er dan mee naar je verloskundige of je huisarts.

Prettige houdingen

Tijdens de zwangerschap kun je misschien niet meer op dezelfde manier vrijen als daarvoor. Je buik zit in de weg of je hebt last van je rug. Zoek samen naar aangename manieren van vrijen en bespreek wat jullie prettig vinden. Als geslachtsgemeenschap niet fijn (meer) is, kun je natuurlijk ook op andere manieren vrijen. Denk bijvoorbeeld aan stimulatie van de clitoris of penis met de hand of de mond.

Heb je vragen over seks tijdens je zwangerschap? Wij helpen je graag verder. Kijk bij ons hulpaanbod voor meer informatie.