Tel: 050-313 22 50

Wat is seksuele opwinding?

Seksuele opwinding is een reactie op seksuele prikkels. Dat kunnen prikkels van buiten zijn, zoals een beeld, een blik, een aanraking, maar ook de eigen lichamelijke sensaties. De meest duidelijke lichamelijke veranderingen zijn bij de vrouw het vochtig worden van de vagina en bij de man het stijver worden van de penis. Er zijn verschillende fases in de seksuele opwinding.

Seksuele opwinding werkt bij mannen wat sneller dan bij vrouwen. Over het algemeen heeft een vrouw wat meer tijd nodig om helemaal opgewonden te raken. Als mannen eenmaal zin hebben om te vrijen raken ze sneller opgewonden. Vrouwen zijn eerder afgeleid tijdens de opwinding, waardoor deze kan verdwijnen. Dan moet ze weer opnieuw beginnen met opgewonden raken.

Opwinding bij vrouwen

Het vochtig worden van de vagina: Hoe werkt het?
Vrouwen die opgewonden raken krijgen een vochtige vagina. Het vocht is doorzichtig en een beetje slijmerig. Het heeft een belangrijke functie: het aanraken van de vagina is prettiger, waardoor de vrouw nog meer opgewonden wordt. Bovendien kan bijvoorbeeld de penis hierdoor makkelijker in de vagina glijden. Het is dus belangrijk dat vrouwen vochtig zijn voordat ze overgaan tot penetratie. Anders kan vrijen pijn doen.

Vocht betekent niet altijd zin in seks
Veel vrouwen hebben het niet door als ze vochtig worden. En als ze vochtig zijn hoeft dat nog niet te betekenen dat ze zin hebben in seks. Hun lichaam reageert vaak eerder dan hun beleving.

Problemen met seksuele opwinding
Meer dan de helft van de vrouwen heeft wel eens problemen met opwinding. Heb je dan toch gemeenschap, dan kan dat klachten geven. Er kunnen allerlei redenen zijn waardoor je onvoldoende opgewonden of vochtig raakt. Misschien weet jezelf onvoldoende waardoor je opgewonden kunt raken of blijven. Mogelijk vind je het lastig of eng om je seksuele wensen te uiten, of denk je tijdens het vrijen aan andere zaken. Maar soms kunnen de problemen met seksuele opwinding ook een gevolg zijn van lichamelijke factoren. Denk aan ziekten, menopauze of medicatie.

Wat kun je er (zelf) aan doen?
De oorzaken van de problemen liggen meestal in een combinatie van lichamelijke en psychische factoren. Praat er over met je partner. Vertel wat je wel prettig vindt in plaats van wat je niet prettig vindt.
Bovendien kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Wanneer zijn de problemen begonnen en in welke vorm?
  • Wat denk je zelf wat de oorzaak is?
  • Heb je een bepaalde aandoening of gebruik je medicijnen?
  • Maak je je ergens zorgen over?
  • Zou je liever op een andere manier willen vrijen?

Of anders?
Blijf niet te lang rondlopen met de problemen. Ga op zoek naar hulp. De problemen zijn vaak goed op te lossen, zeker als jij je daarvoor wilt inzetten. Je kunt je vragen of problemen bij ons bespreken met een hulpverlener. Kijk bij ons hulpaanbod voor meer informatie.

Opwinding bij mannen

Het krijgen van een stijve (erectie): Hoe werkt het?
Bij seksuele opwinding stroomt er meer bloed naar de penis, waardoor de bloedvaten daar zich volzuigen met bloed. Tegelijk wordt door de aders (tijdelijk) geen bloed afgevoerd. Er stroomt dus meer bloed naar de penis dan er vandaan komt. Hierdoor wordt de penis stijf.

Moeite met het krijgen en/of houden van een erectie
Bij de één lukt het helemaal niet om een erectie te krijgen, bij de ander wordt de penis wel een beetje stijf. Soms is het krijgen van een erectie afhankelijk van de situatie. Dergelijke problemen zijn voor veel mannen lastig en vervelend. Het onbezorgde gevoel van vrijen en genieten kan erdoor verdwijnen. Iedere keer dat het weer niet lukt, is er de teleurstelling en de angst voor een volgende mislukking. Bij mannen die ouder worden neemt sowieso de gevoeligheid van de penis af. Daardoor is langer en stevigere stimulatie nodig om dezelfde fysieke reactie te krijgen als vroeger.

Lichamelijke oorzaken
Er kan bijvoorbeeld iets niet in orde zijn met de bloedvaten of zenuwen. Soms kunnen ziekten invloed hebben op het niet krijgen of houden van een stijve, zoals suikerziekte, een hoge bloeddruk en ziekten van de geslachtsorganen. Ook medicijnen tegen bijvoorbeeld depressie kunnen problemen veroorzaken.

Psychische oorzaken
Het krijgen van een erectie hangt niet alleen af van lichamelijke oorzaken, maar ook van psychische factoren. Als je je bijvoorbeeld zorgen maakt over het wel of niet krijgen van een stijve, is de kans groot dat je geen stijve krijgt. Ook onzekerheid of ontevredenheid kan het krijgen van een stijve in de weg staan.

Wat kun je er (zelf) aan doen?
De oorzaken van de problemen liggen meestal in een combinatie van lichamelijke en psychische factoren. Praat er over en/of stel jezelf de volgende vragen:

  • Wanneer zijn de problemen begonnen en in welke vorm?
  • Heb je nog wel eens een stijve en op welk moment?
  • Wat denk je zelf wat de oorzaak is?
  • Heb je een bepaalde aandoening of gebruik je medicijnen?
  • Hoe staat het met je leefstijl. Leef je gezond? Ben je te zwaar, rook je of neem je alcohol?
  • Maak je je ergens zorgen over?
  • Zou je liever op een andere manier willen vrijen?

Of anders?
Blijf niet te lang rondlopen en ga op zoek naar hulp. De problemen zijn vaak goed te behandelen, zeker als jij je daarvoor wilt inzetten. Je kunt je vragen bespreken bij ons met één van onze hulpverleners. Kijk bij ons hulpaanbod voor meer informatie.

Daarnaast hoeft seks niet gelijk te staan aan penetratie en klaarkomen. Het nadeel van dit ‘doelgerichte’ vrijen is dat als het niet (meer) naar tevredenheid lukt, de hele seksuele relatie stil kan komen te liggen. Denk ook eens aan andere manieren om met je partner te genieten van seks en intimiteit.