Als vrijen pijn doet
Zowel mannen als vrouwen kunnen last hebben van pijn bij het vrijen. Pijn bij het vrijen kan verschillende oorzaken hebben. Er kan sprake zijn van een lichamelijke oorzaak, maar vaker is het een combinatie van lichamelijke en psychische factoren. De pijn kan er altijd zijn, maar de pijn kan ook alleen in bepaalde situaties voorkomen. Soms is de pijn zo heftig dat je geen gemeenschap (meer) kunt hebben. Blijf er niet mee rondlopen, want pijn hoort niet bij seks.
Pijn bij het vrijen bij vrouwen
Pijn bij het vrijen is een klacht die voornamelijk bij vrouwen voorkomt. Meestal gaat het om pijn tijdens penetratie, maar ook andere manieren van vrijen kunnen pijnlijk zijn. De één heeft last van een zeurende pijn. Bij de ander komt de pijn tijdens het vrijen plotseling op en voelt het branderig aan. Sommige vrouwen voelen de pijn bij de ingang van de vagina of juist dieper in de vagina. De pijn kan per situatie verschillen.
Is je vagina vochtig en ontspannen?
Om zonder pijn te kunnen vrijen, is het belangrijk dat je opgewonden bent en je vagina dus vochtig is. Ook is het belangrijk dat de spieren rondom de vagina ontspannen zijn (bekkenbodemspieren). Bij de meeste vrouwen die last hebben van pijn bij het vrijen is juist aan deze twee belangrijke voorwaarden niet voldaan. Ze vrijen terwijl ze niet vochtig genoeg zijn en de bekkenbodemspieren zijn te gespannen. Hierdoor kan het weefsel geïrriteerd raken en dat kan een branderig gevoel geven.
Oorzaken voor de pijn
Vaak is er niet één oorzaak voor de pijn. De aanleiding kan lichamelijk en psychisch zijn. Bijvoorbeeld als je ontevreden bent over de manier van vrijen of als je een vervelende seksuele ervaring hebt gehad. Je eigen opvoeding kan ook een rol spelen. Bovendien kan het vrijen pijnlijk zijn wanneer je geslachtsgemeenschap hebt zonder dat je zin hebt.
Lichamelijke oorzaken
Mogelijk zijn er lichamelijke oorzaken voor de pijn, bijvoorbeeld:
- ontstekingen of infecties
- kloofjes en scheurtjes in en rond de vagina
- heupklachten
- het niet goed aanspannen/ontspannen van de bekkenbodemspieren
- soms spelen cystes in de eierstokken een rol of zijn er problemen met het baarmoederslijmvlies
Onprettige sekstechniek
Pijn bij het vrijen kan het gevolg zijn van een verkeerde sekstechniek, bijvoorbeeld te harde of onhandige stimulatie van de clitoris. Misschien durf je geen aanwijzingen te geven aan je partner? Toch is dat de beste manier: praat samen over jullie manier van vrijen en geef aan wanneer het vrijen pijnlijk wordt.
Angst, schuldgevoelens of schaamte
Er zijn ook niet-lichamelijke redenen die zorgen voor onplezierige seks. Angst- en schuldgevoelens kunnen ervoor zorgen dat je niet opgewonden wordt. Anders gezegd: je lichaam is niet klaar voor de vrijpartij. Als je toch gaat vrijen, kan dat pijnlijk zijn, wat weer angst voor een nieuwe vrijpartij kan oproepen.
Wat kun je (zelf) doen?
Pijn bij het vrijen is een klacht waar je iets aan kunt doen. Blijf er daarom niet mee rondlopen. Praat er in ieder geval over met je partner. Wat kan er aan de hand zijn? Is er een lichamelijke oorzaak? Ben je ontevreden over je relatie? Zoek samen naar een manier van vrijen die voor jullie allebei prettig is.
Kom je er (samen) niet uit, dan kun je bij ons terecht met je vragen. Maak een afspraak met onze seksuoloog, dit kan ook online. Kijk bij ons hulpaanbod voor meer informatie.
Pijn bij het vrijen bij mannen
Ook mannen kunnen last hebben van pijn bij het vrijen. Het kan dan gaan om pijn tijdens penetratie, de zaadlozing, het masturberen of na afloop van het vrijen. Sommige mannen voelen de pijn bij de eikel, anderen voelen pijn bij de ballen of andere delen van de penis.
Oorzaken voor de pijn
Pijn bij het vrijen heeft bij mannen vaak een lichamelijke oorzaak.
Lichamelijke oorzaken
Lichamelijke oorzaken voor de pijn kunnen bijvoorbeeld zijn:
- Ontstekingen door een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Laat je testen door je huisarts.
- Voorhuid van de penis is te nauw bij een stijve (erectie). Ga naar je huisarts. Deze kan je helpen met behulp van een crème en oefeningen de voorhuid wat ruimer maken.
- Irritatie van de eikel door veel seks en/of masturbatie, of het onvoldoende vochtig zijn van de vagina van je partner. Doe het even wat rustiger aan. Vertrouw je het niet, ga dan naar je huisarts.
- Uitstellen van een orgasme waardoor de penis te lang stijf blijft (zgn. blauwe ballen). Probeer sneller klaar te komen.
- Bekkenbodem problemen.
Hulp zoeken bij pijn
Blijf er niet mee rondlopen. Het is belangrijk om eerst de lichamelijke oorzaken te onderzoeken en je (eventueel) door je huisarts te laten behandelen. Soms wordt er geen lichamelijke oorzaak gevonden. Het is dan belangrijk om verder te kijken wat de oorzaak van de pijn kan zijn. Praat er in ieder geval over met je partner. Wat kan er aan de hand zijn? Hoe vrij je? Zacht of ruw? Maak je voldoende tijd voor de seks? Waar liggen je grenzen? Zijn er andere manieren van vrijen die voor jullie allebei prettig zijn?
Kom je er (samen) niet uit, dan kun je het bespreken met onze hulpverleners. Kijk bij ons hulpaanbod voor meer informatie.