Ongepland zwanger

Let op! Extra informatie voor verwijzers van asielzoekers/vluchtelingen, scroll naar beneden op deze pagina.

Ongeplande zwangerschap
Cliënten kunnen bij ons terecht voor besluitvormingsgesprekken, eventueel gevolgd door behandeling. Of dit op dezelfde dag plaatsvindt hangt af van de besluitvorming, zwangerschapsduur en behandelmethode. Er moet rekening worden gehouden met een verblijfsduur van 3 tot 4 uur (intake en behandeling) of 1,5 uur (bij intake).

Besluitvorming
Gesprekken kunnen naar wens bij de huisarts of in de kliniek plaatsvinden. Soms zijn meerdere gesprekken nodig. Voor meer hulp bij besluitvorming kan doorverwezen worden naar Fiom. Ook wanneer de cliënt al een gesprek bij de huisarts heeft gehad wordt de besluitvorming besproken voorafgaand aan de behandeling. Partner/begeleider mag bij het gesprek aanwezig zijn. Er wordt ook altijd onder vier ogen met de vrouw gesproken.

Verwijzing
Er is geen wettelijke bedenktijd. De behandeling mag op dezelfde dag plaatsvinden als het gesprek.
Een verwijsbrief is niet nodig wel wenselijk.

Download hier het verwijsformulier.
Let op: wij nemen geen contact op met de cliënt n.a.v. de verwijsbrief. Zij dient zelf een afspraak te maken bij ons.


Zwangerschapsduur en behandelmethode
De zwangerschapsduur wordt in de kliniek bepaald d.m.v. echoscopie. Een behandeling kan plaatsvinden tot 13 weken amenorroe.
Wanneer behandeling in onze kliniek niet meer mogelijk is, wordt doorverwezen naar een tweede trimester kliniek.
De instrumentele behandeling (vacuümaspiratie) is mogelijk vanaf ongeveer 5 weken na de eerste dag van de laatste menstruatie (5 week amenorroe). Deze vindt plaats onder lokale verdoving. Indien sedatie is gewenst kan worden doorverwezen naar een andere kliniek.

De medicamenteuze behandeling (abortuspil) is mogelijk vanaf de positieve zwangerschapstest tot ongeveer 9 weken na de eerste dag van de laatste menstruatie (9 week amenorroe).

Klik hier voor meer informatie over de verschillende methodes.

Extra informatie voor verwijzers van asielzoekers/vluchtelingen

In de meeste gevallen worden gesprekken gevoerd met hulp van een telefonische tolk. Familie/begeleiding mag vertalen indien de vrouw akkoord is. In alle gevallen wordt met de vrouw onder vier ogen gesproken.

In Groningen vindt vacuümaspiratie plaats onder lokale verdoving. Onze ervaring is dat vrouwen uit deze doelgroep in de veronderstelling zijn algehele sedatie te krijgen. Hierdoor en mogelijk door traumatische ervaringen verloopt de behandeling vaak moeizaam. Het is wenselijk om vooraf de keuze tussen lokale verdoving of sedatie te bespreken. Indien sedatie is gewenst kan worden doorverwezen naar een andere kliniek.

In de meeste gevallen kan aansluitend aan de vacuümaspiratie indien gewenst een spiraal worden geplaatst. Om onnodige kosten voor de cliënt te voorkomen kan worden overwogen het spiraal mee te geven naar de behandelafspraak.

Er zijn geen medische redenen om taxivervoer te gebruiken na behandeling. Indien toch gekozen wordt voor taxivervoer dient ook de retour rit vanuit het AZC te worden geregeld.

Het is niet mogelijk kinderen mee te nemen naar de afspraak.

De website www.zanzu.nl is een site waar extra informatie te vinden is over onder andere seksualiteit en zwangerschap in verschillende talen.