Seksualiteit en internet

Het internet maakt een belangrijk onderdeel uit van de belevingswereld van jongeren. Ze komen hierbij regelmatig in aanraking met seksualiteit. Het is belangrijk dat jongeren in staat zijn om bewuste keuzes te maken tijdens hun internetgebruik. Door middel van een interactieve les wordt met behulp van afwisselende werkvormen geoefend in het omgaan met seksueel getinte situaties op het internet. De jongeren leren hoe ze om kunnen gaan met situaties die ze positief ervaren, maar ook met situaties die ze niet leuk vinden. Tevens krijgen de jongeren informatie over websites die betrouwbare informatie geven over seksualiteit.
Doelgroep: jongens en meiden van 12 t/m 16 jaar.

Is er iets vervelends gebeurd op internet?  Installeer de meldknop en meld het!

Omschrijving:

Het internet maakt een belangrijk onderdeel uit van de belevingswereld van jongeren. Ze komen hierbij regelmatigin aanraking met seksualiteit. Het is belangrijk dat jongeren in staat zijn om bewuste keuzes te maken tijdens hun internetgebruik.
Onderwerpen die aan bod komen tijdens de voorlichting:

  • Het bepalen van de eigen grenzen en wensen tijdens internetgebruik
  • Het bewust worden van andermans grenzen en wensen en deze respecteren
  • Realiseren dat naaktfoto’s snel verspreidt kunnen worden en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn (sexting)
  • Bewust worden van de stereotypering over mannen en vrouwen en de mythes over seks die door erotische internetfilms en videoclips in stand worden gehouden
  • Bewust worden dat niet alle informatie op het internet betrouwbaar is en welke internetsites wel betrouwbare informatie bevatten
  • Aan de hand van een interactieve les wordt met behulp van afwisselende werkvormen geoefend in het omgaan met seksueel getinte situaties op het internet. De leerlingen leren hoe zo om kunnen gaan met situaties die ze positief ervaren, maar ook met situaties die ze niet leuk vinden.

Doelgroep (leeftijd leerlingen): Vanaf 13 jaar, afgestemd op het niveau en de  leeftijd van de groep

Duur activiteit: 1 lesuur

Groepsgrootte: Voorkeur: 5 – 20 leerlingen

Max. aantal leerlingen: 30

Aanwezigheid docent:   in overleg

Materiaal/ruimte: Mogelijkheid om internet te gebruiken (beamer/laptop of digiboard)