Tel: 050-313 22 50

Sterilisatie bij de man

Sterilisatie bij mannen (vasectomie)
Vasectomie is de meest betrouwbare vorm van anticonceptie. Na behandeling duurt het 8 weken (én 20 zaadlozingen) voordat de zaadleiders en zaadblaasjes vrij zijn van zaadcellen. Het is een ongevaarlijke ingreep waarbij de kans op complicaties gering is. De ingreep heeft geen invloed op de seksuele beleving. Een erectie, orgasme en  zaadlozing blijven hetzelfde. Vasectomie is moeilijk herstelbaar. Het is daarom belangrijk het besluit tot sterilisatie weloverwogen te nemen.

Adviezen na behandeling
Om nabloeding te voorkomen wordt geadviseerd na de ingreep 3 dagen een strakke onderbroek/ zwembroek te dragen. Deze dient om tegendruk te bieden wanneer een klein bloedvaatje gaat lekken. Gedurende 3 dagen rustig aan doen (niet sporten, vrijen of zwaar tillen). Voor een goede wondgenezing moeten de pleisters 3 dagen blijven zitten en kan er niet worden gedoucht. Na 3 dagen kun je weer gemeenschap hebben. De eerste zaadlozingen kunnen wat pijnlijk zijn als gevolg van stuwing in de zaadleiders. Wanneer de verdoving uitgewerkt is, kan het gebied van de balzak en de liezen pijnlijk worden. Hiervoor kun je pijnstilling gebruiken zoals paracetamol en ibuprofen. Geen aspirine gebruiken omdat dit bloed verdunnend werkt.

Betrouwbaarheid na behandeling
Na 8 weken en tenminste 20 zaadlozingen moet het sperma gecontroleerd worden. Hiervoor kun je het mee gegeven potje gebruiken. In verband met de betrouwbaarheid van de controle word je gevraagd het potje op de dag van afname af te geven/te verzenden. Je ontvangt telefonisch bericht over het onderzoeksresultaat.

Het is belangrijk tot na de spermacontrole een extra voorbehoedmiddel te gebruiken. Het sperma wordt microscopisch gecontroleerd. Wanneer er geen zaadcellen meer gevonden worden is de behandeling geslaagd en kan extra anticonceptie worden gestaakt.

Complicaties
Bij iedere chirurgische ingreep kunnen complicaties optreden. Bij een vasectomie wordt geopereerd in losmazig weefsel, waarbinnen weinig tegendruk geboden wordt als na een behandeling een bloedvaatje scheurt. De strakke onderbroek/zwembroek helpt goed om een bloeding te voorkomen of te stoppen. Treed er toch een pijnlijke, blauwgekleurde zwelling of koorts op, neem dan contact met de huisarts of met ons op.

Na de behandeling kunnen zich soms enkele kleine harde knobbeltjes (spermagranuloom) op de plaats van de doorsnijding van de zaadleiders vormen. Deze zijn ongevaarlijk en verdwijnen meestal na enige tijd vanzelf.