Veelgestelde vragen vasotomie

Veel gestelde vragen

Heeft een sterilisatie een negatief effect op het seksuele functioneren?
Sterilisatie heeft geen invloed op het seksuele functioneren of op de beleving.

Heb ik na een vasectomie nog zin in seks?
Lustgevoelens of behoefte aan seks blijven gelijk. Een vasectomie verandert niets aan de hormoonhuishouding.

Hoe werkt een vasectomie?
Bij een vasectomie worden de zaadleiders onderbroken. Er komen dan geen zaadcellen meer in het sperma na de behandeling.

Is een vasectomie veilig?
Vasectomie is de meest betrouwbare vorm van anticonceptie. De ingreep is eenvoudig, vindt plaats onder plaatselijke verdoving en duurt een half uur. Na de ingreep kun je direct naar huis.

Ben ik na een vasectomie gelijk onvruchtbaar?
Nee, het duurt 2 tot 3 maanden voordat alle zaadcellen uit het sperma zijn verdwenen. Daarom moet jouw sperma na 3 maanden gecontroleerd worden. Het is dus belangrijk tot die tijd een extra voorbehoedmiddel te gebruiken.

Hoe weet ik of de behandeling is geslaagd?
Wanneer er geen zaadcellen meer aanwezig zijn, is de behandeling geslaagd. Om dat te controleren moet jouw sperma na 3 maanden onderzocht worden op aanwezigheid van zaadcellen. In deze 3 maanden moet je tenminste 20 zaadlozingen hebben gehad.
Als er nog zaadcellen worden aangetroffen, moet na 3 maanden opnieuw spermaonderzoek gedaan worden. Tot de uitslag van het onderzoek goed is moet je een ander voorbehoedmiddel gebruiken.

Wat voor klachten kan ik krijgen na een vasectomie?
Na de behandeling kun je last hebben van pijn in de lies of een kleine bloeding. Dit gaat normaal gesproken vanzelf weer over en duurt vaak maar enkele dagen.

Wanneer moet ik contact opnemen?
Bij onderstaande klachten contact opnemen met ons of een huisartsenpost:

  • Hevige pijn
  • Koorts boven 38.5 gr C
  • Blijvende bloeding van de wondjes
  • Zwelling van de balzak

Wat gebeurt er wanneer ik spijt heb van de vasectomie?
In principe is een vasectomie definitief. Wanneer je spijt hebt kun je ervoor kiezen om een vasectomie ongedaan te maken met een vaso-vasostomie. Dit is een lastige en tijdrovende operatie. De kans op succes is 50 %.