PrEP

Op dit moment nemen wij geen nieuwe cliënten aan voor PrEP behandelingen. Het is mogelijk om PrEP online te verkrijgen bij prepzorg.nl. Dit is een betrouwbare online huisarts. Ook prepnu.nl en thuisarts.nl bieden deze zorg.

Wat is PrEP?
PrEP betekent het slikken van medicijnen om te voorkomen dat je hiv oploopt. De afkorting staat voor pre-expositieprofylaxe. PrEP is een pil waarin twee medicijnen zitten: emtricitabine en tenofovir. Deze medicijnen voorkomen dat hiv zich in je afweercellen vermenigvuldigt.

Voor wie is PrEP bedoeld?
PrEP is bedoeld voor hiv-negatieve mensen, die een groter risico lopen op hiv. In Nederland zijn dit vooral mannen die seks hebben met mannen en transgenders. PrEP is niet voor iedereen geschikt. Je moet een goede nierfunctie hebben. En je moet in staat zijn om de pillen volgens het schema te slikken. Verder moet je regelmatig medische controles laten doen.

Hoeveel bescherming biedt PrEP tegen hiv?
PrEP biedt zeer goede bescherming tegen hiv, zolang je de pillen op de juiste momenten slikt. Alleen dan is er voldoende hoeveelheid PrEP in je lichaam aanwezig. De bescherming bij dagelijks gebruik en bij gebruik rondom de seks ligt rond de 99% (Bron: CDC). PrEP beschermt alleen tegen hiv, niet tegen andere soa’s.

Is PrEP veilig?
De medicijnen waaruit PrEP bestaat zijn veilig. Weinig mensen krijgen bijwerkingen. Ernstige bijwerkingen zijn zeldzaam. Bij 1 op de 100 mensen treedt verminderde botdichtheid op. Eén op de 200 krijgt nierfunctieproblemen, die zijn een reden om met PrEP te stoppen. Lichte bijwerkingen komen wat vaker voor. Eén op de 10 krijgt hoofdpijn, misselijkheid of maagproblemen. Deze bijwerkingen gaan binnen twee weken over.

Waar kun je terecht voor PrEP?
PrEP is voor een beperkt aantal mensen, vooral kwetsbare mannen, beschikbaar bij de GGD. Je kunt contact opnemen met de GGD of je in aanmerking komt voor deze zorg bij hen. Ook kun je informeren bij je huisarts of je daar terecht kunt voor PrEP. Niet alle huisartsen willen of kunnen PrEP-zorg bieden. Indien je niet naar je huisarts kunt of wilt, kun je in ons centrum terecht voor volledige PrEP-zorg

Als je denkt dat PrEP iets voor jou is, kun je contact opnemen met onze receptie voor het maken van een (vrijblijvende) telefonische afspraak met de verpleegkundige. Tijdens deze afspraak wordt samen met jou gekeken of PrEP geschikt is voor jou en wordt kort uitleg gegeven over de behandeling, de controles en de kosten. Dit gesprek duurt ongeveer 10 minuten en is kosteloos

Indien je start met PrEP-zorg in ons centrum zal er eerst een startconsult plaatsvinden. Je doet verschillende soa-testen en er wordt bloed afgenomen om op soa en de nierfunctie te testen. Deze testen worden naar het laboratorium verstuurd. Twee weken later kom je terug om de resultaten te bespreken en als die goed zijn krijg je een recept voor PrEP medicatie. Een maand later kom je voor controle.
Na dit starttraject vindt iedere 3 maanden een controle plaats.

PrEP via ons centrum is niet anoniem: de huisarts en apotheek worden geïnformeerd. Als je dat niet wilt, kan er geen PrEP worden verstrekt.

Er zijn kosten aan een PrEP behandeling verbonden. Deze bestaan uit medicatie, laboratorium en consultkosten. De kosten kunnen verschillen per persoon en situatie. De verpleegkundige zal een schatting geven van de te verwachten kosten in jouw situatie. Klik hier voor een indicatie van de kosten.

Ons centrum heeft geen winstoogmerk, wij bieden deze zorg tegen kostprijs.

Meer betrouwbare informatie kun je vinden op de volgende websites: www.mantotman.nl of www.thuisarts.nl of Soa-Aids Nederland. Op die laatste kun je ook een PrEP-check doen (alleen voor mannen) om te kijken of PrEP iets voor je is.