Tel: 050-313 22 50

Voorgesprek en onderzoek

Voorgesprek en onderzoek

Met een echoscopie wordt door een arts de duur van de zwangerschap vastgesteld. Meestal lukt dit met een echo op de buik. Soms is het nodig een vaginale echo te maken. Dit is niet pijnlijk.

In een gesprek wordt je beslissing besproken en kun je al je vragen stellen. De mogelijke behandelmethodes worden met je besproken. Daarna beslis je of je de behandeling doorzet en met welke methode. Er wordt ook aandacht besteed aan anticonceptie. Wanneer je kiest voor een spiraaltje kan dit meestal direct na de curettage geplaatst worden.

In ons centrum kan een behandeling plaats vinden tot 13 weken, berekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Wanneer de behandeling niet in ons centrum kan plaatsvinden verwijzen we je naar een andere kliniek.

Tot en met 16 dagen overtijd mag de behandeling op dezelfde dag plaatsvinden als het eerste gesprek. Je noemt het dan een overtijdbehandeling. Er is geen verwijzing en geen wettelijke bedenktijd nodig. Een overtijdbehandeling is meestal mogelijk vanaf de 8e dag overtijd. Het kan een zuigcurettage zijn of een abortuspil.

Wanneer je langer dan 16 dagen overtijd bent, eist de Wet Afbreking Zwangerschap 5 dagen bedenktijd. Dit is de tijd tussen de dag van het eerste gesprek met een arts waarin je het voornemen tot afbreken besproken hebt, en de dag van behandeling. Je kunt voor dit gesprek een afspraak maken met je huisarts of in ons centrum.