Veelgestelde vragen over :
Hoe weet ik hoelang ik zwanger ben?
De duur van de zwangerschap wordt berekend vanaf de eerste dag van je laatste normale menstruatie. Dat is namelijk de internationale berekening die door artsen wordt gebruikt. Met een echo kun je de zwangerschapsduur pas nauwkeurig vaststellen.
Zijn zwangerschapstesten die aangeven hoe lang je zwanger bent betrouwbaar?
Het aantal weken dat deze testen aangeeft klopt meestal, maar wordt op een andere manier berekend, namelijk vanaf de bevruchting. Dat betekent dat je volgens de internationale berekening (die wij toepassen) twee weken verder bent dan de test aangeeft.
Mijn zwangerschapstest is positief. Kan ik direct behandeld worden?
Je kunt direct een afspraak maken. De abortuspil kan al gegeven worden als je nog niet eens overtijd bent. Voor vacuümaspiratie moet je wel ongeveer een week overtijd zijn.
Wat is VEMA?
VEMA betekent Very Early Medical Abortion. Het betreft een abortuspilbehandeling bij een op de echo nog niet zichtbare zwangerschap. Ter controle wordt 2x bloed geprikt.
Moet ik eerst naar de huisarts?
Je mag naar je huisarts maar dit is niet verplicht.
Heb ik verplichte bedenktijd?
Per 1 januari 2023 zijn de wettelijke 5 dagen bedenktijd niet meer van toepassing. Je hebt dus geen verplichte bedenktijd meer.
Neem ik de goede beslissing?
Je kunt nooit 100% zeker weten of je de goede beslissing neemt. Door er goed over na te denken, er met mensen over te praten en de tijd te nemen die nodig is, maak je de beslissing weloverwogen. Door het nemen van een weloverwogen beslissing heb je minder risico op spijt. Welke keuze je ook maakt, het is belangrijk dat je er echt achter staat. Dat het jouw besluit is waar jij mee verder kunt in je leven. Wanneer je hulp nodig hebt bij het nemen van een goede beslissing kun je terecht bij je huisarts, onze kliniek en bij het Fiom. Het Fiom biedt online hulp of je kunt er terecht voor een gesprek: www.fiom.nl/ongewenst-zwanger/zwanger-wat-nu
Ik twijfel nog, kan ik al een afspraak maken?
Ja, juist als je twijfelt over je beslissing kan een gesprek helpen bij het ordenen van je gevoelens en gedachten. Daarbij geeft het alvast een indruk van ons centrum en kun je informatie krijgen over eventuele behandeling.
Tot welke zwangerschapsduur kan ik bij jullie terecht?
In onze kliniek is behandeling met de abortuspil tot 9 weken mogelijk en een zuigcurettage tot 13 weken. Wanneer je langer zwanger bent verwijzen we je door naar een andere kliniek. Zo nodig helpen we je bij het maken van de afspraak.
Kan ik weer zwanger worden na een abortus?
Er zijn geen aanwijzingen voor verminderde vruchtbaarheid na een abortus. Wel is het belangrijk te voorkomen dat er een infectie aan de baarmoeder ontstaat. Daarover krijg je na behandeling adviezen. Na een vacuümaspiratie krijg je antibiotica.
Kan ik behandeld worden wanneer ik jonger ben dan 16 jaar?
Ja, je kunt behandeld worden. Je hebt toestemming van je ouders of voogd nodig.
Als het onmogelijk is toestemming van je ouders of voogd te verkrijgen, kun je zo nodig toch behandeld worden. De arts kijkt samen met jou wat mogelijk is. Soms is een extra gesprek met een maatschappelijk werker nodig.
Hoe lang ben ik in de kliniek?
Hou er rekening mee dat je een dagdeel (3-4 uur) in de kliniek bent.
Krijg ik een vaginale echo?
Met een echoscopie wordt door de arts de duur van de zwangerschap vastgesteld. Meestal lukt dit met een echo op de buik. Soms is het nodig een vaginale echo te maken. Dit is niet pijnlijk.
Hoe groot is de kans dat een abortus mislukt?
Afhankelijk van de zwangerschapsduur en behandelmethode is de kans dat de abortus mislukt 1 tot 4%. Soms is nabehandeling nodig door middel van tabletten of een vacuümaspiratie.
Wat is het risico van een abortus?
De kans op complicaties na een abortusbehandeling is zeer klein. Zelden komen de volgende complicaties voor:
Bij 1 tot 4 % van alle behandelingen blijft een weefselrestje in de baarmoeder achter of vormt zich een bloedstolsel in de baarmoeder. Zelden kan er na de behandeling een heftige bloeding optreden. Hiervoor kunnen medicijnen gegeven worden of is een (herhaalde) vacuümaspiratie nodig.
Als de zwangerschap erg klein is, is bij een vacuümaspiratie de kans groter dat het vruchtzakje wordt gemist. Medicatie of een herhaalde vacuümaspiratie is dan noodzakelijk.
In zeer zeldzame gevallen kan bij de vacuümaspiratie de baarmoeder worden beschadigd. Over het algemeen kan dat in een ziekenhuis worden hersteld.
Het risico op een infectie is klein wanneer je het voorgeschreven antibioticum inneemt op de dag van de vacuümaspiratie en je de gegeven adviezen na behandeling opvolgt.
Mag ik iemand meenemen?
Het is fijn wanneer er iemand met je mee kan komen. Je mag zelf weten of deze persoon wel of niet bij het gesprek en/of behandeling aanwezig is. In de rustruimte kunnen alleen vrouwen mee.
Het is niet mogelijk kinderen mee te nemen.
Wanneer ben ik na een behandeling weer vruchtbaar?
Na een behandeling kun je gelijk weer zwanger worden.
Ik heb de tabletten uitgebraakt, wat nu?
Afhankelijk van de tijd tussen het innemen van de tablet(ten) en het braken, moet je deze opnieuw innemen. Wanneer je binnen onderstaande tijden hebt overgegeven, neem dan contact met ons op:
Abortuspil (Mifepriston) : binnen 45 minuten na inname
Antibiotica (Azitromycine, na zuigcurettage) : binnen 3 uur na inname
Ik heb spijt, wat nu?
Een zwangerschapsafbreking is voor veel vrouwen een ingrijpende ervaring. Ook als je zeker weet dat je de juiste beslissing hebt gemaakt. Gevoelens van verlies, verdriet, boosheid of schuldgevoel na een abortus zijn normaal. Meestal verdwijnen deze gevoelens na een aantal dagen of weken. Het helpt als je je ervaringen kunt delen, door erover te praten of te schrijven. Houden de klachten aan en belemmeren ze je in je dagelijks functioneren, neem dan contact met ons op, of met je huisarts. Je kunt ook terecht bij Fiom: https://fiom.nl/ongewenst-zwanger/abortusverwerking.
Is mijn bezoek aan de kliniek anoniem?
In verband met privacy gaat onze hulpverlening niet via de zorgverzekering. Het wordt betaald vanuit een aparte subsidieregeling. Wel zijn we verplicht bepaalde gegevens te noteren om in aanmerking te komen voor deze subsidie. Jouw gegevens worden niet gedeeld en blijven in onze kliniek.
Alleen na overleg met jou kan een brief naar de huisarts worden gestuurd.
Wordt de behandeling gedeclareerd bij mijn zorgverzekering?
In verband met privacy gaat onze hulpverlening niet via de zorgverzekering. Het wordt betaald vanuit een aparte subsidieregeling.
Wat te doen bij een spontane miskraam?
Wanneer je al een afspraak bij ons hebt, graag bellen om te overleggen of de afspraak door moet gaan. Klik op onderstaande link voor meer informatie na een miskraam: Miskraam | Thuisarts.nl
Kan er iemand mee tijdens de behandeling?
Ja, tijdens de behandeling mag er iemand mee, ook wanneer dit een man is. In de rustruimte waar je voor en na de behandeling bent kunnen alleen vrouwen mee.
Ben ik wakker tijdens de behandeling of kan ik narcose krijgen?
In onze kliniek word je alleen plaatselijk verdoofd. Dit betekent dat je wakker bent. Als je liever onder narcose wilt kun je in een andere kliniek een afspraak maken.
Mag ik eten en drinken voor de behandeling?
Ja, je hoeft niet nuchter te zijn.
Is de behandeling pijnlijk?
Voor de behandeling krijg je een plaatselijke verdoving waar je niet veel van voelt. Tijdens de vacuümaspiratie heb je twee minuten kramp vergelijkbaar met een sterke menstruatiekramp of een wee.
Kan er tijdens de behandeling een spiraal geplaatst worden?
Ja, meestal kan dat. Klik hier voor de kosten en vergoedingen.
Hoe lang moet ik in de kliniek blijven na de behandeling?
Afhankelijk van je herstel blijf je gemiddeld een half uur in de rustruimte. Voor je naar huis gaat is er een ontslaggesprek waar je nog adviezen en informatie krijgt en vragen kunt stellen.
Wat kan ik verwachten na de behandeling?
Menstruatieachtige buikpijn na de behandeling is normaal. Soms is deze heftig. Je kunt hiervoor pijnstillers nemen. We geven je daar na de behandeling advies over.
Het bloedverlies na een zwangerschapsafbreking is erg wisselend. Het kan heviger zijn dan bij een normale menstruatie en langer duren (tot wel vier weken). Soms is er bijna geen bloedverlies of een paar weken alleen wat bruinige afscheiding.
Na 4 tot 6 weken kun je de volgende menstruatie verwachten.
Misselijkheid verdwijnt binnen enkele dagen, een gespannen gevoel in de borsten kan iets langer duren. Je kunt je door de hormonale verandering moe, lusteloos of labiel voelen.
Kan ik alles doen na de vacuümaspiratie?
Het is per persoon verschillend hoe je herstelt. We adviseren je om de dag van de behandeling en de dag daarna rustig aan te doen.
Moet ik voor nacontrole naar de kliniek?
De controle in de kliniek is een goed moment om terug te komen op de behandeling en om eventuele vragen stellen. Indien er tijdens de behandeling een spiraal is geplaatst wordt er een echo gemaakt. Ook kunnen we je anticonceptie bespreken of een spiraal/implantaat plaatsen. Als je geen behoefte hebt aan controle in de kliniek is het voldoende om een zwangerschapstest te doen. Deze test krijg je in alle gevallen van ons mee en doe je na 4 weken zelf thuis.
Wat gebeurt er met het vruchtzakje/vruchtje?
Het weefsel wordt ingevroren en regelmatig opgehaald waarna het wordt verbrand/gecremeerd met ander medisch materiaal.
Wat is VEMA?
VEMA betekent Very Early Medical Abortion. Het betreft een abortuspilbehandeling bij een op de echo nog niet zichtbare zwangerschap. Ter controle wordt 2x bloed geprikt.
Moet ik de behandeling afmaken na het innemen van de eerste pil?
Als eenmaal de eerste pil is ingenomen, is het belangrijk de behandeling af te maken. Na inname van deze pil kan er mogelijk beschadiging van de vrucht ontstaan.
Soms krijg je na de eerste pil al bloedverlies. Als dat gebeurt ga je door met de behandeling zoals afgesproken.
Wat kan ik verwachten na inname van de eerste pil?
Van de eerste pil die je in de kliniek inneemt merk je meestal niks. Je kunt je normale bezigheden blijven doen. Soms krijg je al bloedverlies. Als dat gebeurt ga je door met de behandeling zoals afgesproken.
Wat gebeurt er na het inbrengen van de vaginale tabletten?
Je krijgt bloedverlies, vaak met stolsels en soms met heftige krampen. Dit kan enkele uren op zich laten wachten (bij de helft van de vrouwen komt de miskraam binnen 4 uur en bij de rest binnen 24 uur).
Het bloedverlies is vaak heviger dan bij een gewone menstruatie.
Je kunt een herkenbaar vruchtzakje/vruchtje verliezen.
Resten van de tabletten kunnen naar buiten komen met het bloedverlies. Dat is niet erg, de werkzame stof is al in je bloed opgenomen.
Hoe diep moet ik de vaginale tabletten inbrengen?
Breng de tabletten zo diep mogelijk in. Zo diep als je met je vinger naar binnen kunt. Net als bij het inbrengen van een tampon.
Is het erg dat er (resten van de) tabletten met het bloedverlies meekomen?
Nee, want een uur na het inbrengen van de vaginale tabletten is de werkzame stof voor het grootste deel opgenomen. Resten van de tabletten kunnen met het bloedverlies naar buiten komen.
Ik heb veel bloedverlies door de vaginale tabletten. Is dit normaal?
Ja, je krijgt bloedverlies, vaak met stolsels. Kortdurend veel bloedverlies is normaal.
Wanneer vier dikke maandverbanden in één uur doorweekt zijn en het bloedverlies niet minder wordt, is het te veel bloedverlies. We adviseren je in dat geval contact op te nemen met de kliniek of de huisarts(enpost).
Ik heb heftige buikpijn door de vaginale tabletten. Is dit normaal?
Ja, dat is normaal, je kunt hevige krampen krijgen die langere tijd aanhouden. Je kunt hiervoor pijnstilling gebruiken.
Ik voel me ziek door de vaginale tabletten. Is dit normaal?
Als bijwerking van de medicatie is het mogelijk dat je last hebt van misselijkheid, diarree en een rillerig gevoel. Vaak verminderen die klachten binnen enkele uren. Maar het kan ook langer duren, tot wel 24 uur.
De vaginale tabletten (of gedeeltes ervan) zijn er uit zijn gekomen. Is dit erg?
Resten van de tabletten kunnen naar buiten komen met het bloedverlies. Dat is niet erg, het is alleen vulmiddel. De werkzame stof is na één uur opgenomen.
Kan ik alles doen na het inbrengen van de vaginale tabletten?
Het is per persoon verschillend hoe de behandeling verloopt. We adviseren om rustig aan te doen en geen verplichtingen te hebben, zoals werk, school of verzorging van kinderen.
Er gebeurt niks nadat ik de tabletten heb ingebracht. Wat moet ik doen?
Het kan tot 24 uur duren voordat het bloedverlies begint. Wacht rustig af.
Indien je 7 weken of langer zwanger bent en er na 4 uur nog weinig of geen effect is van de vaginale tabletten, neem je de extra tabletten die je hebt meegekregen. Doe deze onder de tong gedurende een kwartier. Het restant van de tabletten slik je door met water.
Wanneer start ik met de anticonceptiepil?
Je begint met de pil op de dag/tijd die je hebt afgesproken tijdens je bezoek aan de kliniek. Meestal is dit de dag van de miskraam of de volgende dag.
Wat zijn de adviezen na behandeling?
Je mag gedurende 1 week geen tampons gebruiken, geen vaginaal seksueel verkeer hebben en niet zwemmen of baden (douchen mag wel).
Hoelang kan het bloedverlies na de behandeling aanhouden?
Dat is heel verschillend per persoon. Het kan van enkele dagen tot enkele weken duren.
Wanneer kan ik een test doen om te zien of de behandeling is gelukt?
Pas 4 weken na de behandeling kan vastgesteld worden of de behandeling klaar is. De zwangerschapstest moet negatief worden. Neem contact op als deze positief blijft.
Moet er een echo worden gemaakt na de behandeling?
Er hoeft geen echo te worden gemaakt na een behandeling. De controle met een zwangerschapstest na 4 weken is voldoende. Bij klachten kun je altijd contact opnemen met onze receptie.
Ik heb (bijna) geen bloedverlies gehad. Is de behandeling mislukt?
Nee, dat hoeft niet zo te zijn.
Als je weinig of geen bloedverlies hebt gehad én je voelt je na een paar dagen nog zwanger is er wel een grotere kans dat de behandeling mislukt is. Je kunt bellen naar de kliniek voor een extra controle.
Moet ik de borstvoeding stoppen?
Borstvoeding hoef je niet te staken. De vaginale tabletten bij voorkeur inbrengen vlak na een voeding
Moet ik voor nacontrole naar de kliniek?
De controle in de kliniek is een goed moment om terug te komen op de behandeling en om eventuele vragen stellen. Ook kunnen we je anticonceptie bespreken of een spiraal/implantaat plaatsen. Als je geen behoefte hebt aan controle in de kliniek is het voldoende om een zwangerschapstest te doen. Deze test krijg je in alle gevallen van ons mee en doe je na 4 weken zelf thuis.