Tel: 050-313 22 50

Anticonceptie

Anticonceptie


Verschillende methodes

Wanneer je anticonceptie gebruikt ben je beschermd tegen zwangerschap. Anticonceptiemiddelen zijn verschillend in gebruik, werking, betrouwbaarheid en bijwerkingen. Ook verschilt de prijs. Er zijn middelen met en zonder hormonen.

Een anticonceptiemiddel is nooit 100% betrouwbaar. De betrouwbaarheid is ook afhankelijk van hoe je het middel gebruikt.

Voor de verschillende anticonceptiemethoden kun je betrouwbare informatie vinden op:
https://www.thuisarts.nl/anticonceptie
https://www.zanzu.nl/nl/themas/anticonceptie
https://sense.info/nl/condoom-pil-en-meer

In de kliniek kun je langskomen voor informatie of advies. Je kunt een recept krijgen voor bijvoorbeeld de pil of er kan een spiraaltje of een implantaat geplaatst worden.
Afhankelijk van je leeftijd zijn hier kosten aan verbonden. Zie kosten en vergoeding.

De Pil flexibel slikken

Eerder gebruikten de meeste vrouwen “de Pil” in een ritme van 3 weken slikken, 1 week stoppen.
Dit ritme is niet verplicht. Je mag ook langer dan 3 weken achter elkaar slikken.

Het verkorten van de stopweek tot een stop4daagse verhoogt de betrouwbaarheid van de pil.
Een stop4daagse neem je af en toe om onregelmatig bloedverlies te stoppen of te voorkómen.
Je stopt minimaal 2 maal per jaar.

Samengevat: langer slikken, korter stoppen.

Let op: Je kunt de pil niet doorslikken als de pilletjes in de strip allerlei verschillende kleuren hebben. Wil je toch doorslikken, overleg met je arts.

Mythes en misverstanden over flexibel pilslikken

Je hoeft niet elke 4 weken een pilpauze nemen omdat dat natuurlijk zou zijn. Pilslikken is sowieso niet natuurlijk en de bloeding die je door te stoppen opwekt ook niet. Elke maand stoppen lijkt natuurlijk maar leidt tot onnodig veel dagen bloedverlies.

Je hoeft niet elke 4 weken een pilpauze nemen omdat dat gezond zou zijn. 13 keer per jaar stoppen (en bloeden) is niet nodig of gezond. Voor sommige vrouwen is het zelfs ongezond omdat zij er bloedarmoede van krijgen. Je hoeft maar 2 keer per jaar te stoppen.

Je hoeft geen pilpauze van een hele week nemen. Je stopt maximaal 7 dagen, maar het mag ook korter. De huidige pillen zijn veel lichter dan 50 jaar geleden. Je kunt de pilpauze daarom beter korter nemen dan een week, bijvoorbeeld 4 dagen. Dit maakt de pil nog iets betrouwbaarder.

Zie ook veel gestelde vragen over de pil.

De pil, vergeten in te nemen

Pil in week 1 vergeten
Ben je de pil vergeten in week 1 en heb je de afgelopen 7 dagen geen seks gehad? Slik de vergeten pil alsnog. Vrij de komende 7 dagen met een condoom als extra bescherming.

Let op!
Ben je de pil vergeten in week 1 en heb je de afgelopen 7 dagen wél seks gehad zonder condoom? Neem voor de zekerheid de morning-afterpil. Die kun je halen bij de drogist of apotheek. Lees meer over de morning-afterpil op https://www.sense.info/zwanger/morning-afterpil. Je kunt ook kiezen voor het plaatsen van een morning-after spiraal.

Pil in week 2 vergeten
Heb je de pil in week 2 vergeten? Geen zorgen! Neem de vergeten pil in en neem je volgende pil op het normale tijdstip. Dan is een condoom niet nodig.

Let op!
Ben je meer dan 3 pillen vergeten, dan is het advies: neem de laatst vergeten pil alsnog in en maak de strip af. Gebruik bij het vrijen een condoom totdat je de pil weer 7 dagen achter elkaar op het juiste tijdstip geslikt hebt.

Pil in week 3 vergeten
Heb je 1 pil of meerdere pillen vergeten? Dan loop je geen verhoogde kans op een zwangerschap. Je kunt kiezen: nu meteen een pilpauze nemen of je pilpauze juist overslaan en direct doorgaan met een nieuwe strip.

Wanneer je verschillende keren de pil vergeten hebt of wanneer je twijfelt kun je contact opnemen met je huisarts of met onze kliniek.

Condoomgebruik
Een condoom is betrouwbaar, wel is het belangrijk dat je weet hoe je een condoom moet omdoen en dat het condoom goed past. Bekijk hiervoor het filmpje op:
https://www.soaaids.nl/nl/soas/voorkom-soas/condooms-en-veilig-vrijen